Διάβασα και σας συστήνω: Κ. Σωτηρίου, “Η Αϊσέ πάει διακοπές” (Αθήνα: Πατάκης 2015)

Posted: 17/07/2017 by vequinox in Literature

Λωτοφάγοι

sotiriou-aise-coverΔιάβασα *μονορούφι* και σας συστήνω ανεπιφύλακτα το βραβευμένο μυθιστόρημα της Κωνσταντίας Σωτηρίου, “Η Αϊσέ πάει διακοπές” (Αθήνα: Πατάκης 2015 — Athens Prize for Literature 2015).

Πρόκειται για συναρπαστικό, ενίοτε ωμό και ανελέητο αφήγημα — κατάκτηση, χωρίς υπερβολή, της σύγχρονης κυπριακής πεζογραφίας. 

Το μυθιστόρημα λαμβάνει τον τίτλο του — εμπλουτισμένος καθώς προβάλλει πλέον αυτός με την ανατριχιαστική ειρωνεία της χρονικής απόστασης αλλά και της ιδιαίτερης οπτικής γωνίας του έργου — από την κωδικοποιημένη διαταγή του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ με την οποία ξεκίνησε η επιχείρηση “Αττίλας”.

Το αφήγημα κινείται γύρω από την προσωπική ιστορίας μιας Τουρκοκύπριας (Τουρκοκύπριας;), της Χατισέ (Χατισέ;), η οποία συνοδοιπορεί με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα σπάργανα μέχρι τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003. Ο πυρήνας των γεγονότων είναι αληθινός.

Η αφήγηση εκφέρεται από δύο φωνές:μια δευτεροπρόσωπη, εξωδιηγητική, που απευθύνεται στη Χατισέ, και μία τριτοπρόσωπη, η οποία δείχνει να αποτελεί τον εσωτερικό μονόλογο της…

View original post 286 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s