Ρίκι Τίκι Τάβι

Posted: 31/12/2016 by vequinox in Literature

dimart

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ σε σοβιετικό animation

—του Γιώργου Τσακνιά—

Στο Βιβλίο της Ζούγκλας (1894) του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, περιλαμβάνεται ένα διήγημα με την ιστορία της ηρωικής μαγκούστας (οι μαγκούστες είναι μικρά σαρκοβόρα θηλαστικά, της οικογένειας των Herpestidae) ονόματι Ρίκι Τίκι Τάβι. Ο Ρίκι ζει με μια οικογένεια Βρετανών στην Ινδία και δίνει δύο ηρωικές μάχες ενάντια στις επικίνδυνες κόμπρες Ναγκ και Ναγκάινα.

Η πρώτη και πιο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας έγινε σε αυτό το σοβιετικό animation, σε σκηνοθεσία της Αλεξάντρα Σνέζκο-Μπλότσκαγια (γνωστής κυρίως από τη σειρά ταινιών της με θέματα από την αρχαιοελληνική μυθολογία) και με art design του Μαξ Γιερεμπτσέφσκι (Σογιουζμουλτφιλμστούντιο, 1965). Η μουσική είναι του Βιτάλι Γκέβικσμαν.

Η χρήση της ακουαρέλας δημιουργεί ονειρικές πολύχρωμες εικόνες, η μοντέρνα και μινιμαλιστική αισθητική των οποίων βρίσκεται απολύτως εντός του πνεύματος της δεκαετίας του ’60 ενώ, ταυτόχρονα, αντλούν στοιχεία από την πλούσια σλαβική λαϊκή παράδοση στην απεικόνιση φυτών και ζώων. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η ιδεολογική επιλογή να αντικατασταθεί η βρετανική οικογένεια…

View original post 334 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s